9. september 2007

Skriv til nettet (blog selv, del II)

Som lovet kommer hér et par tips til, hvordan du bedst strukturer dine tekster til læsning på nettet. Det er nemlig sådan, at du læser anderledes på skærmen i forhold til i en bog.

Der er en række hovedregler, som det kan betale sig at have in mente, når du skriver til nettet:

  • Hold dig til korte, simple sætninger. Så er teksten hurtigere at læse. Når læseren sidder foran skærmen, skimmer han/hun hele skærmen i stedet for at starte slavisk i øverste venstre hjørne. Undgå også gerne forkortelser.
  • Lav en sigende overskrift. Jeg har set en nyhed med titlen "Ny nyhed" engang! Man ANER jo ikke, hvad man skal til at læse om :-) Da overskrifter ofte bliver brugt som link-tekst på andre sider, skal de altså fortælle mest muligt om indholdet. Kort, præcis og sigende.
  • Korte afsnit giver bedre overblik.
  • Punktopstillinger holder! Igen for overblikkets skyld.
  • Kend din modtager. Husk at du ikke skriver til dig selv, men for dine læsere. Enhver tekst har et budskab - sæt dig for øje, at budskabet skal være krystalklart for dine læsere. Forestil dig, hvem din modtager er, og visualisér det gerne. Læs eventuelt teksten igennem bagefter for at sikre dig, at budskabet kommer igennem.
  • Fremhæv nøgleord. Det hjælper dig med at tage stilling til, hvad der er det vigtigste for læseren at vide.

Disse tips gælder al tekst på nettet. Og det er ikke nogle, jeg selv har fundet på - men jeg har faktisk undladt et par stykker. Blogger man, er der nemlig nogle lidt andre ting at holde sig for øje:

  • Tidsangivelse er vigtig. Hvis man bruger en af de platforme, jeg nævnte forleden, klarer denne sig selv. Et blogindlæg bør altid have et dato-stempel. Det vil sige en tydelig angivelse af hvornår indlægget er skrevet. Derfor er det helt i orden at skrive "i går", "i morgen" eller "sidste år". Det må du ellers slet ikke ;-)
  • Hav en minimum-længde for et indlæg. Som en slags kvalitets-sikring er det en god idé at aftale med dig selv, hvornår et indlæg er godt nok. Jeg er ikke altid lige god til at huske det, men det virker altså!
  • Vær subjektiv! Det er DIN blog, din mening og dit valg af emner. Hvis du skriver noget uden at forholde dig til det, er det jo værdiløst. Så hellere bare linke direkte til kilden.
  • Følg op på dine indlæg. Hvis du bruger en af de tidligere nævne blogging-platforme, kan dine læsere som udgangspunkt kommentere på dine indlæg. Af og til kan kommentarerne udvikle sig til en længere diskussion, som du kan skrive et helt nyt indlæg om. Gør dét, når du kan, så dine læseres guldkorn ikke forsvinder i glemslen!
  • Internettet glemmer sjældent. Lad være med at skrive noget, du ikke vil have at andre skal læse. Lad være med at skrive noget, du vil fortryde. Vær opmærksom på, at hvis du skriver noget om religion, race eller for den sags skyld politik, kan du (utilsigtet) risikere at støde nogen. Lad være med at svine nogen personligt til. Takket være Google og arkiv-services som Wayback Machine kan du ikke altid styre hvad der bliver husket, selvom du fortryder (og sletter indlægget).
  • Hav det sjovt! Blog fordi du har lyst, ikke fordi alle andre gør det :-) Har du ikke noget at sige, eller noget at bruge en blog til, så lad være. Jeg selv har min blog fordi jeg synes det er hyggeligt. Jeg kan godt lide at skrive, og jeg synes det er superhyggeligt at folk rent faktisk læser, hvad jeg skriver.

Sådan. En række tips, som forhåbentlig kan hjælpe dig til at komme i gang med at blogge, hvis du har mod på det. Det er ikke alle punkterne, der er lige vigtige, men det er da et sted at starte :-)

Jeg overvejer, om der skal være en tredje del. Jeg kunne godt fortælle lidt om, hvordan blogging som koncept fungerer, og måske også om hvilke slags blogs der findes, altså sådan rent emnemæssigt. Måske, måske ikke!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar